Luolailun peruskurssi Turussa la 6.10.2018 kello 10:00-20:00

Kurssin sisältö

Luolailun peruskurssi antaa perustiedot luolista, mikä tekee luolaretkistä antoisampia ja helpompia. Hieman geologiaa ymmärtävälle luola aukeaa aivan eri tavalla. Esiteltävät liikkumismenetelmät, varusteet ja turvallisuuskäytännöt tekevät retkistä puolestaan mukavampia ja turvallisempia. Lopuksi kerrotaan miten ulkomaiden isoihin luoliin oikein pääsee. Kurssi koostuu oppitunneista taukoineen sekä käytännön harjoittelusta Luolavuoren luolalla ja kalliolla.

Aikataulu

Kurssi alkaa lauantaiaamuna 6.10. kello 10:00 Turun keskustassa (Scandic Turku, Eerikinkatu 28, kokoustila 1) ja päättyy kello 19-20 Luolavuoren luolan parkkipaikalla, josta pääsee kaupunkibussilla torille. Päivällä on ruokatauko ennen luolaretkeä. Ruokansa kukin maksaa itse. Hotellilta saa ostaa kahvia automaatista.

Maksut

Kurssin hinta on 25€ ja lisäksi se edellyttää Luolaseuran 15€ jäsenmaksun maksamista vuodelle 2018. Nykyisille jäsenille siis 25€, muille 40€. Nämä voi ostaa Luolaseuran verkkokaupasta https://holvi.com/shop/luolaseura/

Mukaan

Kurssille tarvii hyvin nukkuneen itsensä, otsalampun sekä likaa ja raapiintumista kestävät vaatteet. Lampuksi riittää mikä tahansa otsalamppu – mieluiten sellainen jossa on hajavalo spotin sijaan (diffuuseri). Varapatterit tai varalampun voi myös ottaa mukaan, jos omistaa. Jalkineiksi riittää vaikka lenkkarit, mutta lyhytvartiset kumpparit villasukkineeen suojaavat nilkkoja vähän kolhuilta. Käsineiksi puutarhahanskat, työhanskat tai Bilteman nahasta ja neopreenista tehdyt purjehdushanskat on hyviä ja halpoja. Kokohaalari on asuna mukavin (ei jää paita kiven nokkaan), mutta mitään kalliita asuja ei kannata luolassa tuhota. Paremman puutteessa pärjää vaikka hieman löysemmillä farkuilla – halvoilla sellaisilla. Jos omistat kypärän tai muun kolhu/naarmuuntumissuojan, tai polvisuojia pehmikkeeksi, niin ota mukaan. Jonkin verran voimme myös lainailla.

Ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan maksamalla osallistumismaksu, mutta sen lisäksi toivomme liittymistä Suomen Luolaseura -facebookryhmään tehtyyn “tapahtumaan” (event). Se helpottaa osallistujamäärien seurantaa ja kurssin valmistelua ja osallistujien keskinäistä keskustelua tarpeen niin vaatiessa. Vaihtoehtoisesti voit lähettää sähköpostin seuramme viralliseen sähköpostiosoitteeseen tai täyttää yhteydenottolomakkeen.

Kartoituskurssi 4.-5.6.

LuolakarttaSuomen luolaseura ry. järjestää viikonloppuna 4.-5.6. 2016 jäsenilleen luolakartoituksen peruskurssin Lohjalla. Kurssi alkaa lauantaina kymmeneltä Neidonkeitaan kokoustiloissa Lohjalla. Päivän pituudeksi tullee noin 8 tuntia. Kurssi jatkuu sunnuntaina kello 9-17. Kurssilla opitaan käyttämään kartoituksessa tarvittavia apuvälineitä ja laitteita, tekemään mittauksia ja muita havaintoja käytännössä, luonnostelemaan käytävien poikkileikkauksia sekä piirtämään luolakartta. Kouluttajana toimii ruotsalainen pitkän linjan kartoittaja, jolla on asiasta kolmen vuosikymmenen kokemus. Kurssi on englanninkielinen. Kurssin hinta on 60€. Osallistumisen ehtona on suoritettu jäsenmaksu ja osallistumismaksu. Ilmottautumisen voi hoitaa luolaseuran osoitteeseen info@luolaseura.fi

Osallistumismaksu, 60€, maksetaan mahdollisimman pian tilille
Suomen luolaseura
IBAN FI02 5800 1320 2358 48
BIC OKOY FI HH
ps. laittakaa maksun viestikenttään nimenne ja maininta kurssista

ENGLISH SUMMARY
The cave mapping course will be held on 4th and 5th June. Instruments, measurements, team functions, drafting (profiles/cross sections/…) and maps drawn by hand are included in the curriculum. Our instructor from sweden has thirty year experience in cave surveying. Paid membership fee and paid course fee are required for participation. The course fee is 60 euro.

Luolailun peruskurssi su 3.4. klo 11-18 Turussa

SISÄLTÖ
· Teoriaosuus ja väline-esittely (3h) kello 11-14, Turku-sali.
· Käytännön osuus (3h) kello 15-18, Luolavuoren luola, Turku.

Kurssilla tutustutaan luolien syntyyn ja luokitteluun, luola-alueisiin, luolaretkien käytännön järjestelyihin, luolassa tarvittaviin varusteisiin, turvallisuuteen, psyykkisiin haasteisiin, fyysisiin haasteisiin, ja moneen muuhun asiaan. Käytännön osuudessa osallistujat saavat henkilökohtaista opastusta hyvin ahtaissa paikoissa liikkumiseen.

KOULUTTAJAT
Kurssin kouluttajilla on kokemusta perusluolailun lisäksi köysikiipeilystä luolissa, luolasukelluksesta ja kaivuuprojekteista. Kurssin vetää Ralf Strandell ja avustajana toimii Tor Paulin.

Torholan aktiivinen virta. Suomi

Kouluttaja Ralf ryömii Torholan virrassa Lohjalla

HINTA
Kurssin hinta on 20 euroa ja se maksetaan luolaseuran tilille Helsingin OP pankki:
IBAN FI02 5800 1320 2358 48
BIC OKOYFIHH
Viestiksi Peruskurssi + oma nimi

LUOLA
Luolavuoren luola on pimeä ja monipuolinen luola, joka tarjoaa halukkaille pieniä teknisiä haasteita yli 60 metrin edestä. Luolalle pääsee kaupunkibussilla, mutta hoidamme kuljetuksen auto(i)lla ajan säästämiseksi. Luolan edustalla on kuplahallin parkkipaikka ja bussipysäkki. Lähestyminen: 40 metrin kävely louhikkoiseen rinteeseen.

SAAPUMINEN
Turkusali löytyy toisesta kerroksesta osoitteesta Rehtorinpellonkatu 4A, Turku. Kokoustila on itse asiassa kerrostalon päädyssä heti Hesburger-kioskin takana. Ohjeet: soita 0400 491540. Kupittaan rautatieasemalta on paikalle kymmenen minuutin kävely. Helsingin busseilta (Tuomiokirkon pysäkki) on samoin kymmenen minuutin kävely. Päärautatieasemalta tai linja-autoasemalta pääsee busseilla, ja kokoustilamme ohi meneekin iso kasa bussilinjoja. Pysäköintitilaa on joko talon vieressä (ei asukaspaikoilla) tai 150m päässä hiekkakentällä: aja Rehtorinpellonkatua Kauppakorkeakoulun ohi ja käänny risteyksestä oikealle. Sadan metrin päässä on junaradan varressa hiekkakenttä, jolle voi pysäköidä.

RUOKAILUT
Kukin maksaa ruokansa itse. Viereisellä Hämeenkadulla on kauppoja, ravintoloita, ja grilliruokaa (Hampurilaisia, kebabia). Nälkäiselle kiireiselle voin suositella Delhi Darbaria, josta voi tilata ruuat mukaan (kannattaa soittaa ja tilata puoli tuntia ennen noutoa) ja syödä vaikka kurssin aikana. http://www.delhidarbar.fi/

VARUSTEET
Tälle kurssille ei tarvi/kannata tulla kaupan kautta. Ota mukaan ne kamat mitä sinulla on, loput saat lainaksi (kypärän ja polvisuojat). Kurssilla annetaan neuvoja varusteiden hankintaan.
Ota mukaan jokin lamppu (ja tarkista paristot). Otsalamppu on paras, mutta jos et sellaista omista, niin sitten joku muu lamppu. Myös muistiinpanovälineet on hyvä ottaa ja halutessaan kamera.
Tarvitset likaa ja raapiintumista sietävät ulkovaatteet. Paras asu on toki mikä tahansa halpa kokohaalari (suojaa ja ei jää takin reunus sitten kivensärmään kiinni), mutta sellaisen puuttuessa muukin vaatetus käy. Kengiksi tähän luolaan kelpaavat varvastossuja ja korkkareita lukuunottamatta melkein mitkä tahansa. Lyhytvartiset kumisaappaat tai muut ulkoilukengät lienevät parhaat. Käsineet lämpötilan mukaan. Kaikkea on käytetty: kukkakuvioisia puutarhahanskoja, työhanskoja, neopreenihanskoja, rukkasia… Ilman käsineitä luolailu on vaikeampaa.

PESEYTYMINEN
Uimahallit ovat illalla valitettavasti jo kiinni, mutta kylpylä Caribia on auki kahdeksaan, jos ketä kiinnostaa. Hinta on korkeahko 19/14€ http://www.holidayclubresorts.com/fi/kohteet/caribia/kylpyla-ja-hoidot/

MAJOITUS
Jos ei halua lähteä illalla kotimatkalle, kannattaa vilkaista vaikkapa laivahostellia http://www.msborea.fi/www/hostel tai bed&breakfast Tuure (39€).